18.12.2016

Kolmen tunnin reality check

18.12.2016
No niin, no niin.

Miltäs joulu näyttää, joko on valmista? Lahjat ostettu? Laatikot paistettu? Hikinen jonotuslappu kourassa kuroteltu kalatiskillä, jumpattu ostoskeskuksen liukuportaita ylös alas, arvailtu anoppien/appien/siskojen/isien/äitien/kummilasten ääneenlausumattomia lahjatoiveita? Kirjoitettu kauniit kortit ja laitettu kalliilla ykkösmerkeillä matkaan kun ei tänäkään vuonna ehditty ajoissa? Leukaperät kireinä stressattu kaikkea sitä siivoamista, järjestelemistä, pakkaamista, purkamista, sulattamista, kutsumista, muistamista, menemistä ja menemättä jättämistä? Joko on?

(Joulujen ikilystikäs rotaatio: stressataan jotta voidaan olla stressaamatta. Säästetään jotta voidaan tuhlata jotta voidaan taas säästää.)

Vaan minullapa on teille ehdotus. Siis ihan kaikille teille - mutta erityisesti kuitenkin kaikille teille joita jouluinen sähellys ahistaa. Ihmisyyden puolestapuhujana koen suoranaiseksi velvollisuudekseni mainostaa Teemalla reilu viikko sitten esitettyä HUMAN-dokumentin alkuperäisversiota. Pähkinänkuoressa: ihmisiä puhumassa ihmisenä olemisesta. Kolmen tunnin aikana sivutaan ihmiselämän suurimpia kysymyksiä aina elämän tarkoituksesta rakkauden, vihan, sodan ja kostonhimon kautta anteeksiantoon. Kuulostaa yksinkertaiselta, mitä tietyllä tavalla onkin. Ja niin hiton koukuttavaa. Katselimme elokuvan mummun olohuoneessa, kolme sukupolvea hiljaisina ruudun edessä, jokainen yhtä tietoisena etuoikeutetusta asemastaan tällä pelialustalla nimeltä Maa. Todella tehokas perspektiivin palauttaja tämä, lämmin suositus.

(Kuvakaappaus: Yle Areena)Laura

4 kommenttia :

 1. Kiitos. Tämä tuli ihan täsmänä mulle, kun muutenkin kavahdan kaikenlaista jouluhysteriaa. Ja postasit vielä mun syntymäpäivänäni, joten annoin itselleni dokumenttielokuvan vähän niin kuin lahjaksi. Kannatti.

  VastaaPoista
 2. Hitsit kun sun blogissa ei enää oo sitä sydämöintitoimintoa, oisin klikannu sitä mut nyt olikin pakko tulla kommentoimaan, nyyh ;) Mutta niin, <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Hitsin vitsit kun sitä ei tähän saanut. Mutta kiitos että kommentoitte, se tuottaa paljon iloa. Pus!

   Poista